jan 17, 2020

Vi är en del av Dare to Care

Ett 50-tal festivaler, klubbar och konsertarrangörer gör gemensam satsning mot sexuella övergrepp och trakasserier.

Ett 50-tal festivaler, klubbar och konsertarrangörer gör gemensam satsning mot sexuella övergrepp och trakasserier.

Under våren och sommaren kommer ett 50-tal festivaler, klubbar och konsertarrangörer ansluta sig till projektet Dare to Care. Projektet lanserades 2019 och handlar om att främja ömsesidighet i alla sexuella möten. Satsningen drivs av Svensk Live, riksorganisationen för livemusikarrangörer i samarbete med RFSU – Riksförbundet för Sexuell Upplysning och  finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

Projektledare Hanna Rothelius berättar:
– Vi börjar nå dit vi ville med projektet – nämligen att budskapet skulle nå väldigt många personer samtidigt. Vi ser festivaler och klubbar som katalysatorer för att driva ett förändringsarbete och påverka sin omvärld. Ju fler som är en del av arbetet, desto större är chansen att vi etablerar en ömsesidighetskultur i hela samhället. Förra året kunde vi se en skillnad där antalet anmälda övergrepp på festivaler gick ner. När vi nu breddar satsningen till klubbar och fler festivaler, kommer kampanjen nå runt en halv miljon konsert- och festivalbesökare. Det hoppas vi gör ännu större skillnad.

Inom projektet utbildas personal och publik för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp och få fler att agera om de ser någon som riskerar att bli utsatt. Personal och publik får konkreta råd och möjlighet att reflektera kring hur de kan ingripa tidigare när de ser någon som riskerar att bli utsatt.

– Utbildningen ger tillfälle att tänka till ett varv på hur man blir bättre på att visa vad man vill och samtidigt läsa, förstå och respekteras andras signaler. Vi vill att arrangörer och publik, tillsammans ska ställning för ömsesidighet och aktivt agera mot övergrepp, säger Pelle Ullholm på RFSU .

Summerburst är en av de nya festivalerna som ansluter sig till projektet.

– Vi är jätteglada över att få vara en del av Dare to Care och det viktiga arbetet de gör för trygga, säkra och kärleksfulla festivaler och evenemang – där alla behandlas med respekt. För oss är det en självklarhet att alla ska känna sig välkomna på Summerburst och att vakter, personal, publik och polis alla jobbar tillsammans för en bra och positiv festivalupplevelse för alla inblandade, säger Anna-Clara Olofsson, Marketing & PR Manager, Live Nation.

Tillsammans med de fem festivalerna Brännbollsyran, Lollapalooza, Storsjöyran, Way Out West och Eksjö Stadsfest riktades en kampanj till en publik på närmare 315 000 besökare
under förra sommaren. På plats på festivalerna fanns också ett 15-tal volontärer, utbildade av RFSU, för att prata med besökarna om ömsesidighet, gränser och om att vara en aktiv
åskådare. Dessutom gjordes utbildningsinsatser med festivalorganisationerna.

– Dare to Care och arbetet under 2019 lyckades sätta frågan om ömsesidighet i alla sexuella möten högt upp på agendan och det utan att fokus hamnade på festivaler som en “farlig” miljö där sexuella ofredanden och våldtäkter sker utan istället som en mötesplats där positiva sexuella relationer och möten mellan människor står i fokus. Vi är stolta över att varit en del av den satsningen och Brännbollsyran blivit ett sätt att sprida och sätta fingret på viktiga frågor, berättar Gustav Petersson, Chief of Staff & CFO för Brännbollsyran.

Under hösten har fler festivaler men också klubbar och andra arrangörer hört av sig och vill vara en del av satsningen. Babel är en av flera klubbar i Malmö som välkomnar initiativet:
– Vi ser fram emot att arbeta med Dare to Care för att få publik, personal och vakter att hjälpas åt för att stävja alla former av övergrepp. Det känns väldigt inspirerande att arbeta ihop med andra venues, festivaler och institutioner för att gemensamt hitta vägar framåt i dessa viktiga frågor.” – Viktor Andersson – Programansvarig konsert och scen, Babel.

Mer info: www.daretocare.se
Presskontakt: Jennie Hirvasoja, 070-4015648, jennie@ebbalindqvist.se

Festivalerna och klubbarna som deltar i satsningen så här långt är:

Festivaler:
Brännbollsyran – Umeå, 28-30 maj
West Pride – Göteborg, 3-7 juni
Summerburst – Göteborg, 5-6 juni
Västerås Cityfestival, 25-27 juni
Putte i Parken – Karlstad, 25-27 juni
Lollapalooza – Stockholm, 26-28 juni
Bayside – Helsingborg, 10-11 juli
Karlskrona Skärgårdsfest 28 juli-2 aug
Storsjöyran – Östersund, 31 juli-1 aug
Way out west – Göteborg, 13-15 aug
Malmöfestivalen, 7-14 aug
Eksjö Stadsfest, 28-29 aug

Klubbar och andra arrangörer:
Arbis – Norrköping
Babel – Malmö
Debaser – Stockholm
Folk å Rock – Malmö
Fållan – Stockholm
Fängelset – Göteborg
Garageprojektet Hammenhög
Genesis Project – Göteborg
Grand öl & mat – Malmö
Far i Hatten – Malmö
Gröna Lund – Stockholm
Helsingborg Arena & Scen AB
Husqvarna Folkets Park
Indiebyrån Oskadd – Stockholm
Kalmar Stadsfest
Kalmarsalen
Kulturbolaget – Malmö
Kf Mullberget – Skellefteå
Klubb DÖD – Stockholm
Kristianstad Evenemang
Kulturföreningen Äntligen – Kristianstad
Kulturlagret – Göteborg
Latitud 57 – Oskarshamn
Liseberg – Göteborg
Malmö Live
Mejeriet – Lund
Moriska Paviljongen – Malmö
Nalen – Stockholm
Nöjesfabriken – Karlstad
Pustervik – Göteborg
Rock Festival Malmö
Rock Stage Malmö
Rockhotellet Hulingen – Hultsfred
Stuck On – Östersund
Studiefrämjandet Mitt – Sundsvall
Studiefrämjandet Riksförbundet
Studiefrämjandet Stockholms Län
Studiefrämjandet Örebro Värmland
Studiefrämjandet Östergötland
Swingkids – Göteborg
Södra Teatern – Stockholm
Talent Coach – Kalmar
The Tivoli – Helsingborg
Visit Linköping & Co AB
YIC Entertainment – Göteborg